nevoia de a iesi din tine insuti

     

               C. Baudelaire spunea ca dragostea este ~ nevoia de a iesi din tine insuti ~.


Iubirea de sine. Cheia catre iesirea din tine insuti.

Ca sa poti darui trebuie sa ai din ce sa daruiesti. Asa e si cu iubirea. Dar deseori aceasta daruire de sine catre sine se confunda cu egoismul o supra rasfatare a Ego-ului.

Pornim pe drumuri luati de val, de credinte, indrumati de parinti sau mentori si abia pe la jumatatea drumului se produce trezirea, intre 30 si 40 de ani. Atunci se produce declicul atat de necesar, ce-i drept nu e valabil pentru toata lumea, cei mai norocosi l-au avut de la 18 :)). La mine n-a fost cazul.

Voi trece in registru cativa pasi prin care si eu m-am cernut in drumul catre sine.

1. Autoevaluarea 

Daca te-ai trezit cu adevarat, da, primul lucru pe care il faci este sa vezi unde te afli sau cat de departe  esti de tine.

Cand esti protagonistul unui joc, rol sau a unei situatii, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa te detasezi si sa vezi situatia independent de tine, asa poti avea o privire de ansambu, vazand intregul tablou te poti raporta la acea situatie, poti vedea la ce nivel esti si deciziile le poti lua mai usor- observa-

Fii creativ, joaca-te! Alege-ti un personaj care ti se potriveste si joaca-l in fiecare zi. Importat e ca acel personaj sa ti se potriveasca, altfel totul va fi greu. Fa ce iti place si totul va parea usor.
Imagineaza-ti ca ceva minunat urmeaza sa ti se intample ~ omului ii trebuie un vis ca sa suporte realitatea- Freud~

Suntem dresati sa ne adaptam la un sistem educativ si programati sa stam 8 ore pe scaun, e un sistem care este in contrea fiintei si in contra dezvoltarii dorintelor si libertatilor personale. Un sistem pe care nu il intereseaza pentru cati euro iti vinzi visul...

2. Autocunoasterea

Acest sistem total abuziv ne-a educat ca puterea si valoarea vin din afara. Incepand cu scoala unde te invata ca trebuie sa fii intr-o permanenta competitie si nu intr-o dezvoltare, o scoala in care inveti cat valorezi prin notele pe care le iei si prin parerile celorlalti care iti spun cat valorezi. Nimeni nu te invata cine esti si la ce esti bun, nimeni nu te ajuta sa te imbunatatesti si cum sa te simti bine cu tine in fiecare zi.

Daca nu ai facut-o pana acum, ar fi bine sa te gandesti la ce te-ar face pe tine fericit cu tine, la ce te pricepi cel mai bine, este imposibil sa nu ai un Dar, toti il avem, suntem aici pentru a ne atinge scopul. Eu sunt de parere ca avem mai multe scopuri pentru care suntem trimisi aici, important este sa ne punem in concordanta cu noi, adica sa ne aliniem gandurile cu vorbele si cu faptele, cand acestea sunt in concordanta, abia atunci primim linistea.

3. Prietenia

Fii tu prietenul de care ai nevoie.

Construieste-ti cea mai buna prietena. Descrie-i calitatile.

Gandeste-te  de ce ar fi amiga ta omul acela special? O sa iti dai seama ca aproape tot ce ai gandit despre acea persoana se afla si in tine, tu esti prietenul de care ai nevoie.

Daca nu valorezi calitatile, nu le vezi. Devino constient. Vezi de ce esti aici si ce trebuie sa inveti.

4. Puterea

Cand intri pe drumul asta de autocunoastere incepi sa te cauti si sa inveti sa vezi ceea ce voiai de mic, acel ceva ce te facea special. Incepi sa iti educi creierul sa gandeasca cum vrei tu, incepi sa te iubesti si sa te accepti, incepi sa iti folosesti puterea ca locomotiva interioara si sa vezi ca tu dispui de tot ce iti trebuie pentru a-ti implini visul, pentu a iesi din tine.
Incepi sa realizezi ca opiniile celorlalti sunt doar opinii, sunt in responsabilitatea ta desigur, insa au o rezonanta foarte mica.

Adevarul despre tine doar tu il stii. Puterea e la tine ~ nu o mai ceda.

Un exemplu de cedare de putere:

Tu o iubesti pe mama ta, si asta nu schimba nimic, dar la un moment dat a existat o ocazie de a calatori in vacanta intr-o alta tara si voiai musai sa ajungi si aceasta coincidea cu ziua de nastere a mamei tale. Ii spui mamei ca ai vrea sa o sarbatoresti inainte sau dupa acea calatorie, ii spui ca o iubesti si ca ai vrea totusi sa mergi si in acea vacanta pentru ca e importanta pentru tine. Acum intra in scena manipularea -  mama ta va gandi ca esti un copil rau si ca nu o iubesti.
Dar tu o iubesti si stii ca vor mai fi alte modalitati de a-i demonstra asta. Dar, problema este ca punem puterea in ce gandeste celalalt si ne traim viata incercand sa le demonstram celorlalti ca suntem buni...dar la final asta nu conteaza...cine o sa isi mai aminteasca sacrificiul tau -  doar tu - cu un gust amar!

De unde incepe aceasta manipulare? De acolo de unde incepe neiubirea de sine! Tu nu te iubesti si nu esti clar cu ceea ce esti si ce vrei si astepti validare de la ceilalti.
Pune-te de partea ta!  Cand cineva iti spune ,,esti nu stiu cum...Tu o sa raspunzi Sttt, tu nu imi vei spune cine sunt, stiu eu mai bine!

Daca eu nu as fi mers in vacanta din cauza mamei, i-as fi dat o/un informatia/mesaj inconstient universului ca eu nu contez si ca mai important e sa fiu eu bine cu mama, ceea ce nici macar nu e o dovada de iubire_ daca faci asta, o faci pentru a ramane in relatii bune cu ea si nu pentru ca o iubesti...si ca vrei ca ea sa te iubeasca pentru ca nu te-ai simtit iubit si vrei sa demonstrezi ca esti un copil bun...asta pentru ca tu crezi ca esti un copil rau.
Daca ai sti cine esti cu adevarat nu ar trebui sa mai demonstrezi nimic.

Totul trebuie facut din inima pentru ca Ego-ul face doar sa se justifice, sa judece...sa gandeasca in termeni de dar sau poate, dar daca...

5. Timp si atentie

Sunt multe persoane care nu au timp pentru cea mai importanta persoana din viata lor ~ ei insisi...ci mereu trebuie sa ceva...

Exista ceva ce imi place, ma umple de energie si pe deasupra mai sunt si bun la asta, dar nu fac acest lucru niciodata... ce se intampla in cazul asta? Imi pierd puterea! Este ca si cum as fi un super erou care nu-si exercita niciodata super-puterile...ceea ce duce la  pierderea stimei de sine pentru ca asta inseamna tradare. In mod inconstient aleg sa fac lucruri pe care nu vreau sa le fac dar sunt oarecum nevoit pentru a-mi pastra sau proteja o imagine, ignorand actul de coerenta gand-cuvant-fapta, aleg sa ascult un ego, uitand cine e important pentru mine.

Daca am avea inima pe aceasi linie cu mintea am trai in armonie, una interioara.
Centrul mental functioneaza ca un calculator care se programeaza. El nu vine programat.
Daca am functiona doar cu emisfera stanga, am fi roboti cu o serie de credinte care ne-ar face realitatea. Asa se repeta patternurile din primii ani de viata, cei care ne-au dat securitate. Pentru inconstient, iesirea din zona de confort este egala cu un pericol, tocmai din aceasta cauza vom repeta patternul in care ne simtim in siguranta.
Cand am divortat, familia m-a intrebat: Esti sigura? Te-ai gandit bine?...Pai daca as fi gandit, cu siguranta nu as mai fi facut-o.

6. Scopul

E important sa ai o intentie cu viata ta, sa traiesti propria viata.
De ce se tot vorbeste de acest traieste in prezent, azi...pentru ca tu esti creatorul realitatii tale fix din momentul in care deschizi ochii. Trezeste-te cu acest gand, de a-ti cladi ziua, joaca-te cu intentiile.

Viata ti se schimba daca ii dai sansa. Raspunsul il stii deja. Esti tot, nu ai cum sa ceri ce ai deja, doar trebuie sa vezi.
De ce altii pot si tu nu?
Pentru ca nu stii de ce esti in stare, pentru ca ne limitam, ne lasam manipulati si ne cedam puterea.


7. Observa

Ne-am intors de unde am plecat. De ce este asa de importanta stare de observatie? A observa inseamna a deveni constient in prezent si a te desprinde de orice te poate corupe. A te rupe de gandurile care te saboteaza.

Daca eu nu sunt in coerenta cu gandurile mele, cu ceea ce spun si cu ceea ce fac inconstientul traduce acest fapt ca fiind o forma de tradare si va spune ~ tu nu valorezi nimic, tu nu contezi si vei atrage situatii care sa iti demonstreze asta pana cand vei constientiza ca nu te respecti si ca tu esti persoana care se saboteaza, nedandu-ti importanta.

Priveste-te mai atent si vei vedea o parte de univers in tine. Trebuie doar sa vrei sa vezi si sa te joci.

Si nu uita ...



Recomandari:

Puterea prezentului - Eckhart Tolle
The artists way - Julia Cameron
The Element - Ken Robinson




Comments

Popular Posts